Sveriges lag i Yrkes-EM har legat i hårdträning och i morgon är det upp till bevis. Sveriges lag i Yrkes-EM har legat i hårdträning och i morgon är det upp till bevis.

Sveriges lag i yrkes-EM tävlar i Polen i morgon

Nu är det svenska Yrkeslandslaget utsett och träningen inför Yrkes-EM, en av Europas största tävlingar, har varit intensiv. Den 5 september 2023 invigs mästerskapet i Gdansk, Polen. I den svenska truppen finns 22 av Sveriges mest yrkesskickliga tjejer och killar under 25 år. De tävlande kommer från hela landet och ska representera Sverige i 18 olika yrkesgrenar.

Under tre dagar ska det svenska yrkeslandslaget sätta sin yrkesskicklighet på prov inom totalt 18 olika yrken. Yrkes-EM drar i gång den 5 september med en invigningsceremoni på Polsat Plus Arena i Gdansk. Tävlingarna pågår sedan mellan den 6–8 september på Amberexpo i Gdansk, följt av avslutningsceremoni den 9 september. Arrangören och värdlandet räknar med att evenemanget kommer locka cirka 100 000 besökare.

Totalt tävlar 600 ungdomar från 32 länder om de åtråvärda medaljerna samt att få titulera sig som europeisk mästare i mästerskapet som avhålls vartannat år. Majoriteten av yrkeslandslagets 22 tävlande, tävlar individuellt. Automationstekniker, trädgårdsanläggare, IT-tekniker och entreprenörskap tävlar däremot i lag om två personer.

Mästerskapet syftar till att framhålla vikten av en samspelt och välutbildad yrkeskår inom alla deltagande yrken, lyfta yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten. Utöver tävlingarna erbjuder Yrkes-EM seminarier och paneldiskussioner där beslutsfattare, politiker och yrkeslärare möts för att utbyta erfarenheter inom de olika yrkesområdena.

På fordonssidan finner vi Emil Didriksson, Linköping, som tävlar som lastbilstekniker, Daniel Åhman, Uddevalla, som tävlar som personbilstekniker, Tobias Lissborg, Trollhättan, tävlar som bilskadetekniker och Isaac Knutsson, Kristianstad, som tävlar som jordbruks- och maskintekniker.

Vi önskar det svenska yrkeslandslaget lycka till i Polen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-04 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilmekaniker Lastbilsmekaniker Maskinmekaniker Polen Yrkes-EM 2023