Foto: Heidi Bodensjö, Proffs/arkiv. Foto: Heidi Bodensjö, Proffs/arkiv.

Trött chaufför dödade en – fick fängelse

En lastbilsförare fick fängelse i fyra år efter att han somnade vid ratten och dödade en bilist i Sussex, Storbritannien. Valde bort vila för att titta på videor.

Det var när skåpbilen saktade in vid en rondell som olyckan skedde eftersom lastbilschauffören i sitt trötta tillstånd inte noterade det och i stället körde in bakifrån i skåpbilen. Den 64-årige föraren av skåpbilen avled på platsen.

Under rättegången framkom det att lastbilschauffören hade använt sina vilopauser för att ringa sin partner och titta på videor vilket lett till att han endast sovit fem timmar under en 24-timmarsperiod.

Chauffören sade i rätten att han trodde att han var i kördugligt skick. Efter olyckan har han dessutom diagnosticerats med sömnapné.

Lastbilschauffören befanns skyldig till att ha orsakat dödsfall genom grov vårdslöshet i trafik och farlig körning och förutom det fyraåriga fängelsestraffet fick han även körförbud i två år och måste göra ett förlängt omprov senare.

Kriminalchef Cate Paling, vid undersökningsenheten för allvarliga kollisioner vid Hampshire Constabulary, sade att: ”Chauffören är yrkesförare och känner till farorna med att inte sova tillräckligt.”

Hon beskriver chaufförens beslut att spendera sin vilotid med att titta på videor, som ”själviskt”. ”Han valde att köra trots för lite vila vilket äventyrade livet för andra förare såväl som sitt eget”, avslutar Cate Pelling skriver Commercial Motor.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-21 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsolycka Lastbilschaufför Polis Somnade Bakom Ratten Trafiksäkerhet