Under vecka 45 kommer Thomas Jäderqvist (Polisen), Anna-Karin Holst (Beroendecentrum Region Örebro län) och Josefin Sejnelid (Länsstyrelsen Örebro) berätta om deras SMADIT-samarbete. MHF släpper intervjufilmer under vecka 45. Foto: MHF. Under vecka 45 kommer Thomas Jäderqvist (Polisen), Anna-Karin Holst (Beroendecentrum Region Örebro län) och Josefin Sejnelid (Länsstyrelsen Örebro) berätta om deras SMADIT-samarbete. MHF släpper intervjufilmer under vecka 45. Foto: MHF.

MHF lyfter fram insatser mot missbruk och rattfylleri

Över en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol. Under vecka 45 lyfter MHF fram goda exempel på förebyggande och rehabiliterande insatser kopplat till alkohol- och drogmissbruk samt rattfylleri. MHF släpper sex intervjufilmer under veckan. Länsstyrelsen, Polisen och Beroendecentrum i Örebro län berättar om vad som är viktigt för att få SMADIT-samarbetet att fungera på ett bra sätt.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol och droger är en återkommande satsning under vecka 45, i år den 6 till 13 november.

MHF fokuserar i årets tema för vecka 45 på kommunernas ansvar för det lokala brottsförebyggande ansvaret som trädde i kraft den 1 juli 2023 med fokus på förebyggande och rehabiliterande insatser för alkohol- och drogmissbruk samt rattfylleri. Insatser som SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) samt körkort med villkor om alkolås.

Om man kan upptäcka och stoppa ett riskbruk av alkohol eller narkotikamissbruk tidigt och erbjuda vård och rehabilitering, ger det många vinster både för individen och samhället. Det minskar också risken för att andra människor skadas och dödas allvarligt i trafiken till följd av en annan persons dåliga livsval.

SMADIT är ett arbetssätt med syfte att ge en person som stoppas av polisen för rattfylleri eller drograttfylleri ett erbjudande om en vårdkontakt. SMADIT är ett snabbspår in i vården.

I Örebro län har de aktörer som samverkar kring SMADIT hållit i arbetet och utvecklat det sedan starten 2006. I MHF:s intervjufilmer berättar Länsstyrelsen Örebro, Örebropolisen och Beroendecentrum om sitt arbete med SMADIT.

För ett gott SMADIT-arbete är en bra överenskommelse avgörande. Det lyfter Josefin Sejnelid, länssamordnare för ANDTS-frågor vid Länsstyrelsen Örebro län fram.
– Det handlar om att så ett frö till förändring. Om vi kan se människan och inte bara själva gärningen och visa att det finns hjälp att få. Det är det som SMADIT handlar om, säger Thomas Jäderqvist, polisintendent vid Örebropolisen som arbetar med brottsförebyggande frågor.

Sjuksköterskan Anna-Karin Holst på Beroendecentrum i Örebro berättar om hur ett motiverande samtal går till.
– Vi ser goda resultat när personen har fått lite betänketid, då tar många emot vård, säger hon.
Filmerna kommer publiceras löpande på mhf.se/vecka45 och på MHF:s Youtube-kanal.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-06 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkoholrattfylla Beroendecentrum Drogberoende Drograttfylla MHF Polis SMADIT