Vätgas som drivmedel i tunga fordon på längre rutter får allt mer positiv uppmärksamhet när fordonen levererar i verkligheten. Foto: Westport. Vätgas som drivmedel i tunga fordon på längre rutter får allt mer positiv uppmärksamhet när fordonen levererar i verkligheten. Foto: Westport.

KAJ Inrikes vätgaslastbil skapar internationellt medieintresse

Westport Fuel Systems Inc., en ledande leverantör av avancerade alternativa bränslesystem, har genomfört en framgångsrik demonstration av tunga transporter med Kaj Inrikes och visar upp sin H2 HPDI™-bränslesystemutrustade prototyplastbil som drar ett IKEA:släp i Älmhult.

Detta är den andra valideringen av H2 HPDI-systemet i en stor fordonslotta under de senaste 60 dagarna vilket innebär ett betydande framsteg när det gäller att minska koldioxidutsläppen i den tunga transportindustrin. Samarbetsinitiativet involverade nyckelspelare i vätgasekosystemet, inklusive produktion av grönt väte, bensinstationer, Westports unika HPDI-teknik, fordonstillverkare, vagnparksoperatörer och slutanvändaren IKEA.

Satsningen visar potentialen i att använda väte i förbränningsmotorer som en mogen, snabb utsläppsprocess för att minska utsläpp av koldioxid som fick beröm från industrin inklusive Scania och Kaj Inrikes.

Partnerskapet mellan Kaj Inrikes, Smålandslogistik, Metacon AB, Hydri AB och Westport, syftar till att bidra till meningsfull påverkan och betonar fördelarna med överkomliga priser, effektivitet och utsläppsminskningar med Westports H2 HPDI-bränslesystem.

Christer Wikner, vd och koncernchef för Metacon, kommenterade: säger att det var en upplevelse att ta del av Westports teknologi ute i verkligheten. ”Detta innebär att vätgas nu kan användas i tunga fordon och leverera högre effektivitet, effekt och vridmoment än motsvarande dieselmotor. Införandet av högpresterande förbränningsmotorer för vätgas kommer att kunna påskynda omvandlingen av transportsektorn utan att kunderna behöver anpassa sig till någon verklig förändring förutom bränslet som används i deras lastbil.”

Westport Fuel Systems Inc., en ledande leverantör av avancerade alternativa bränslesystem, har genomfört en framgångsrik demonstration av tunga transporter med KAJ Inrikes och visar upp sin H2 HPDI™-bränslesystemutrustade prototyplastbil som drar ett av Ikeas släp i Älmhult, Sverige.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-29 10:36
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 Ikea Kaj Inrikes Klimatomställning Långdistanstransporter Miljö Vätgaslastbil Westport