Mars tillsammans med Einride – 300 ellastbilar före 2030

Nu ingår Mars partnerskap med svenska Einride som en del av Mars satsning för att minska sina koldioxidutsläpp. Målet är att introducera en flotta på 300 tunga elektriska och digitalt optimerade lastbilar i ett nätverk över hela Europa. Partnerskapet väntas innebära en årlig koldioxidbesparing på 20 000 ton innan 2030 vilket motsvarar ungefär 10 procent av Mars Europas totala vägtransportutsläpp. Det skriver Einride i ett pressmeddelande.

Nyligen genomfördes den första leveransen då två elektriska lastbilar, fullt integrerade med mobilitetsplattformen Einride Saga och Einrides laddinfrastruktur, transporterade gods från Mars Petcare-fabriken i Verden, Tyskland, till dess distributionscenter i Minden, cirka 90 km bort.

Efter starten i Tyskland kommer det globala strategiska partnerskapet att expandera runt om i Europa, med rutter planerade i Storbritannien och Nederländerna senare under 2024. De fullt elektriska transporterna kommer även att kompletteras med en autonom pilot under 2025.

Introducerandet av eltransportnätverk är en del av Mars Incorporateds åtagande att nå nettobalans för utsläpp före 2050. Detta inkluderar ett nytt mål att halvera koldioxidutsläppen till 2030 över hela dess värdekedja. En del av denna satsning är att omforma typen av transport som företaget förlitar sig på och de energikällor som används. Som en del av sin nettonollplan kommer Mars att investera motsvarande cirka 10 450 629 svenska kronor globalt under de kommande tre åren för att driva klimatsatsningar inom företaget. Bolaget kommer också fortsätta att tilldela ekonomiska resurser tills nettonollmålet är uppnått.

Längs den första sträckan i Tyskland kommer de två elektriska tunga dragbilarna av märket Mercedes eActros 300, att elektrifiera drygt 300 km per år på sträckan från Verden till Minden. För att stötta övergången till elektrisk fordonsflotta har Einride och Mars installerat fyra högeffektiva laddpunkter för lastbilarna, på de tyska Petcare-anläggningarna.

Einride möjliggör övergången till hållbar godstransport genom digital, elektrisk och autonom teknologi. Deras erbjudande inom fraktkapacitet inkluderar implementering av uppkopplade elektriska fordon från ledande lastbilstillverkare, autonoma fordon och Einride Smartchargers, allt drivet av operativsystemet Einride Saga. Genom datadrivna insikter och realtidsuppdateringar ger Saga transportörer möjlighet att optimera rutter, minska energiförbrukningen, automatisera laddningsscheman, maximera batteriets livslängd, noggrant spåra minskningen av utsläpp och effektivisera transportkostnaderna.

Allt enligt pressmeddelandet från Einride.

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-30 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Einride Einride Saga Ellastbil Klimatomställning Mars Per Care