Foto: Sesé pressmaterial. Foto: Sesé pressmaterial.

Spanien godkänner 32 meter långa 72-tonsekipage

Spaniens generaldirektorat för vägtrafik (DGT) har godkänt användningen av fordonsekipage som är 32 meter långa och väger 72 ton på landets vägar. Ekipage som vi i Sverige kallar HCT (high capacity vehicles). Beslutet togs trots att lagstiftningen ännu inte är på plats.

Även om den spanska regeringen gjorde ansträngningar för att fastställa regler som tillåter körning av 72-tonsekipage i Spanien under föregående mandatperiod, har de ännu inte godkänts officiellt. Trots det valde DGT att inte vänta på lagstiftningen och tillåter nu dessa ekipage att färdas på spanska vägar.

DGT motiverade beslutet efter att ha erhållit lämpliga tillstånd och hänvisade till att fem års testkörningar av dessa ekipage ansågs utgöra tillräcklig grund av kunskap och erfarenhet av att ekipagen fungerar ute på vägarna.

DGT sade att det inte längre var meningsfullt att fortsätta tester med dessa ekipage eftersom slutsatsen redan är att transportsektorn redan är förberedd för användning av dessa ekipage.

Pilotförsök med hundratalet ekipage på 72 ton har pågått i Spanien sedan 2018. Dessa fordon används framför allt av logistikoperatörer för att transportera varor till fordonsindustrin, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-05 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Godstransport DGT HCT-ekipage Miljö Scania Spanien Vägtransport