Här tar Mats Skördeman emot priset av Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag. Här tar Mats Skördeman emot priset av Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Svensk bussförare vinner internationellt pris

Mats Skördeman, bussförare på Keolis i Uppsala, fick den 14 februari i år medalj och diplom för "IRU Diploma of Honour" utdelat av Sveriges Bussföretags branschchef under en glädjefylld ceremoni hos Keolis i Uppsala. Priset delas ut av den internationella organisationen International Road Transport Union, IRU, varje år för att hylla yrkesförare över hela världen för sina insatser i samhället.

Priset hyllar yrkesföraren för dennes insatser för att bland annat köra säkert, miljövänligt och ge bra kundbemötande. Bland kriterierna för priset värderas en säker körning högt av den jury som utser vinnarna.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Bussföretag nominerade tidigare bussföraren Mats Skördeman, eftersom han under Bussförar-SM 2022 visade prov på en säker körning och kammade hem den nationella titeln Sveriges bästa bussförare 2022.

Mats Skördeman är glad.
– Det känns jättekul att yrkesförare uppmärksammas och jag hoppas det inspirerar fler till yrket. Det är jättetrevligt att köra buss och man möter en massa roliga människor, säger Mats Skördeman, bussförare hos Keolis.

Det är första gången en förare från Sverige nomineras.
– Det känns roligt att Mats Skördeman fick priset från IRU. Bussförare är viktiga för samhället och en nyckel för att erbjuda en säker och attraktiv kollektivtrafik. För att nå klimatmålen behöver kollektivtrafikens marknadsandel öka och då behöver fler bussförare utbildas och uppmärksammas genom liknande insatser, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag driver just nu kampanjen ”Bli bussförare” för att ge intresserade personer möjlighet att läsa på om yrket och finna vägar till närmaste utbildning i bussföraryrket. Bussbranschen har ett stort rekryteringsbehov då många bussförare väntas gå i pension de närmaste åren och om du är intresserad av yrket, kan du läsa mer här.

Om artikeln

Publicerad: 2024-02-20 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Anna Grönlund Busschaufför IRU Keolis Mats Skördeman Sveriges Bussföretag