Volvo har breddat sitt utbud och finns nu på ännu fler marknader globalt. Volvo har breddat sitt utbud och finns nu på ännu fler marknader globalt.

Rekordförsäljning och fler elektriska lastbilsmodeller

Volvo levererade fler lastbilar än någonsin under 2023 då företagets globala leveranser uppgick till 145 395 lastbilar. Företaget behöll sina höga marknadsandelar globalt, fortsatte att investera i produktportföljen och stärkte sin ledande position i segmentet för elektriska lastbilar.

Volvos totala lastbilsleveranser ökade något till ett nytt rekord på 145 395 lastbilar (2022: 145 195) där de tre största marknaderna var USA, Brasilien och Storbritannien. Företagets marknadsandelar runt om i världen förblev höga under 2023.

Volvo Lastvagnar behöll sin starka position i segmentet elektriska lastbilar med totala globala leveranser om 1 977 eldrivna lastbilar under 2023, en ökning på 256 procent jämfört med året innan. Volvos andel av segmentet för eldrivna tunga lastbilar i Europa ökade till 47,2 procent (32,3 procent).

Volvo Lastvagnar har nyligen expanderat sitt sortiment av elektriska lastbilar med två nya modeller, Volvo FH Aero Electric, samt den nya Volvo FM Low Entry, vilken är företagets första modell som utvecklats enbart för eldrift. Detta innebär att Volvo nu erbjuder totalt åtta elektriska lastbilsmodeller, utformade för att klara av en mängd olika transportbehov.

Sedan 2019 har Volvo Lastvagnar levererat serieproducerade elektriska lastbilar till kunder i 45 länder i sex världsdelar. Under 2023 levererade Volvo sina första ellastbilar till Latinamerika med fordon till kunder i Brasilien, Chile och Uruguay. Volvo blev även den första tillverkaren som levererade batteri-elektriska tunga lastbilar i Marocko, Sydkorea och Malaysia.

I inledningen av 2024 genomförde Volvo sin största produktsatsning någonsin med nya lastbilslanseringar globalt. Den helt nya tunga lastbilen Volvo VNL för långväga transporter för den nordamerikanska marknaden baseras på en ny plattform som kommer leverera upp till 10 procent* bättre bränsleeffektivitet jämfört med den tidigare generationen, samt en rad nya säkerhetsfunktioner. Den nya plattformen kan anpassas till flera olika förnyelsebara bränslen såväl som batterielektriska drivlinor.

För marknaderna i Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Australien lanserades Volvos FH-modell i en ny FH Aero version med fyra olika motorvarianter inklusive drivlinor som kan köras på elektricitet och återvunna bränslen. Tack vare optimerad aerodynamik och nya teknologier levererar den här modellserien upp till fem procent* bättre bränsleekonomi jämfört med den tidigare FH-modellen.

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-06 09:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Dragbil Ellastbil Godstransport Klimatomställning Volvo Lastvagnar