Nu ligger snön kvar på vägen under hela dagen på flera orter i Sverige, men på många orter är det är frost och minusgrader på morgonen och 8 grader varmt mitt på dagen. Nu ligger snön kvar på vägen under hela dagen på flera orter i Sverige, men på många orter är det är frost och minusgrader på morgonen och 8 grader varmt mitt på dagen.

Väder och lagar inte i synk

”Vädrets makter och lagstiftningen är inte i synk”, säger Bo Ericsson på Fordonsjuristen. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Du får använda dubbdäck även under annan tid om det är, eller befaras bli, vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Nu går Polisen i vissa regioner ut och påminner bilister om att det är förbjudet med dubbdäcksanvändning efter 15 april. Vecka 16, alltså innevarande vecka, har Polisen dessutom Nationell trafikvecka och frågan är hur många som nu kommer att bötfällas för att de åker med dubbdäck.

Så sent som förra veckan fick vi bakslag gällande vårvädret och det efter att många bilägare hade skiftat till sommardäck. Flera av bilägarna skiftade då tillbaka till dubbdäck på grund av vinterväglaget i stora delar av Sverige. Nu är det dags med skifte igen, då det inte är tillåtet att åka med dubbdäck efter den 15 april såvida det inte är vinterväglag.

Det här ställer till det rejält för bilister som blir uppjagade och verkstäder som inte har en chans att skifta hjul i den takt som lagen säger.
– Dessutom är det ofta kallt på morgonen med frost på vägen, men torrt och fint mitt på dagen, säger Bo Ericsson.
Fordonsjuristens telefoner går nu varma när upprörda verkstadsägare och verkstadschefer bönar och ber Fordonsjuristen att gå ut i press för att förmå berörda att inse att väderläget i Sverige inte följer lagstiftningen.

Sverige är ett avlångt land med stora skillnader i väder och väglag.
– Vädret kan skifta rejält och det går inte i takt med rådande lagstiftning. Polisen bör vara mer toleranta vad gäller bötfällning av bilister med tanke på vädret, säger Bo Ericsson.

Bo Ericsson tar ett exempel. På flera orter i Sverige ligger snön kvar på vägen under hela dagen, men på många orter är det är frost och minusgrader på morgonen och 8 grader varmt mitt på dagen. Så var det i går i Nässjö idag.

Väderprognosen pekar på att detta kommer gälla även under nästa vecka på flera orter.
– Situationen är ohållbar och därför vädjar vi till Polisen: bötfäll inte alla med automatik, avslutar Bo Ericsson.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-17 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bo Ericsson Dubbdäck Fordonsjuristen Nationell Trafikvecka Polisen Vinterväglag