Nu får transporter en egen dag - Världstransportdagen - som infaller 26 november varje år hädanefter. Nu får transporter en egen dag - Världstransportdagen - som infaller 26 november varje år hädanefter.

Nu har Världstransportdagen instiftats

Industriledare, FN och det civila samhället samlades den 24 november i Genéve för att fira den första Världstransportdagen (World Sustainable Transport Day) någonsin och som får en egen dag varje 26 november.

Hållbara transporter förbinder människor, samhällen och ekonomier i harmoni med miljön, vilket förbättrar social rättvisa och utveckling samtidigt som säkerhet och motståndskraft stärks.

Världstransportdagen kommer att uppmärksammas varje år den 26 november från och med i år och kommer att fungera som en global plattform som ökar medvetenheten om den centrala roll som hållbara transporter spelar i våra liv.

IRU:s generalsekreterare Umberto de Pretto säger: ”Denna nya dag är en speciell dag för alla att stanna upp, reflektera och inse hur avgörande transporter och vägtransporter i synnerhet, är i varje aspekt av vårt dagliga liv.” Han tillägger att som IRU är de särskilt stolta över att ha föreslagit dag och fick igenom den i FN:s antagandeprocess. ”Låt oss nu omvandla ord till handling. Låt oss göra den 26 november till en dag att minnas i år och varje år.”

För att markera det inledande firandet av Världstransportdagen, var FN värd för ett speciellt evenemang i Genève i Palais des Nations. Efter välkomstkommentarer från Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, talade IRU:s generalsekreterare Umberto de Pretto om grönare transporter och beskriver det grundläggande bidraget från bussar, bussar, taxibilar och lastbilar till säkrare, effektivare och grönare hållbara transporter.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-29 09:05
Kategori: Nyheter
Taggar: FN Hållbara transporter IRU Klimatomställning Trafiksäkerhet Världstransportdagen World Sustainable Transport Day