Foto: Dachser. Foto: Dachser.

Framgång för Dachsers ellastbilar i internationell trafik

För första gången lanserar Dachser en helt elektrisk lastbil i trafik över nationsgränserna. En eActros från Mercedes-Benz började nyligen köra från Hof logistikcenter i Tyskland fem gånger i veckan till filialen i Kladno nära Prag, en rutt på nästan 20 mil och tillbaka igen.

Efter en framgångsrik testperiod i februari och maj 2023, har nu den ordinarie driften av den gränsöverskridande trafiken startat. På väg med eActros är servicepartnern Flytt Logistic GmbH.

Fordonet används i tvåskift då det under dagen kör den 40-ton tunga eTruck i regional distributionstransport i Hof-området och på natten på den gränsöverskridande rutten mellan Tyskland och Tjeckien.

Enligt tillverkaren har eActros 300 en genomsnittlig räckvidd på upp till 30 mil beroende på faktorer som exempelvis topografi och vikt.

Lastbilen laddas vid fasta laddplatser och direkt på Dachser-filialen i Kladno, Tjeckien. En laddning tar drygt en timme.

Dachser har använt batteridrivna elfordon sedan 2018 bland annat som en del av konceptet för hållbar stadsleverans ”Dachser Emission-Free Delivery” (utsläppsfria leveranser).

Fordonsflottan med alternativa drivsystem expanderar ständigt även på längre rutter, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-29 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Dachser Elektrifiering Ellastbil Fossilfria transporter Internationell Trafik Klimatomställning